facebook
изображение-за нас
история - заглавие

Древните египтяни

снимка - древните египтяни

Двадесет века преди Христа древните египтяни вече произвеждали бира.
Според Херодот, това страхотно пиво е измислено от египетския бог Озирис.
Жителите на долния Египет пиели освен вода, още и ечемично пиво. Питието се наричало пелузийско, на името на центъра на пивоварството – град Пелузия. Кехлибареното чудо шества през вековете като печели нови почитатели.

Днес, бирата е напитка за всеки ден, събира приятели, създава празници.
И ако за света бирата е открита преди повече от 5000 години преди новата ера, за българина – едва през втората половина на ХІХ век.
През 60-те и 70-те години на ХІХ век, макар и бавно капиталистическия начин на производство достига до ниво на развитие, при което се оформя индивидуалния облик на значителна част от българските градове, сред които е и Търново.

Началото на пивоварната индустрия във Велико Търново

снимка - пивоварна индустрия

Началото е поставено през 1887г., когато германецът Артур Вилзер открива малка пивоварна фабрика.През 1889г. там се произвеждат 130 000 оки пиво, от които 40 107 се пласират в окръга и страната. Използва се местен ечемик, а хмелът се доставя предимно от Австро-Унгария. Бирата бързо става модна напитка и големите печалби, които носи, скоро привличат и други капитали. През 1890 г. чехът Алоиз Дейрингер основава във Велико Търново втора пивоварна фабрика. Година по-късно търновски търговци в съдружие с Иван Халачев закупуват място и започват строежа на трета пивоварна в града.

Историята за създаването на днешната бирената фабрика Болярка в град Велико Търново е свързана с името на Хаджи Славчо Паскалев, типичен представител на първите търновски фабриканти.

През 1891 година синовете на Хаджи Славчо – Михаил, Никола и Константин Хаджиславчев получават в наследство от баща си средства за построяване на бирена фабрика. Заедно с Иван Халачев, те закупуват подходящо място, върху което започва строителството на фабриката. В резултат на първите строителни работи в двора на фабриката се издигат три основни постройки. Най-голямата и с най-важно предназначение е за варенето на бира и приготвянето на малц, втората сграда е за охлаждане на бирата, а третата най-малката е ледницата за съхранение на лед, складови помещения.

Братя Хаджиславчеви и Сие

снимка - братя хаджиславчеви

Построената изцяло с български капитали и много модерна за времето си фабрика за бира в Търново на Братя Хаджиславчеви и Сие започва да работи през ноември на 1892г.

В първите години в новата пивоварна опит предават германски и чешки майстори-пивовари, а работниците са от града.
В следващите 20 години дружеството укрепва и развива своята дейност и фабриката заслужено се превръща в едно от най-авторитетните предприятия за производство на бира в страната.

"Болярка ВТ" АД

„Болярка ВТ“ АД е продължител на традициите на пивоварна фабрика "Братя Хаджиславчеви и сие", създадена през 1892. През 1947 г. фабриката е преименувана на "БАЛКАН". През годините пивоварната предлага пива с разнообразно екстрактно съдържание и технология за производство. Голяма част от предлаганите продукти са отличени с наши и международни награди за високо качество.
Верни на принципа да съчетаваме традиция и иновация, непрекъснато развиваме нашите продукти като визия, опаковка, рецептура и вкус.

снимка - пивоварна

В непрекъснатия производствен цикъл през лятото работят 370 души, а през зимата броят им намалява на 300.

Предприятието е раздържавено чрез масова приватизация през 1997г. "Мел Инвест Холдинг" АД става мажоритарен собственик с притежаваните приблизително 90% от общия капитал.
Останалата част от капитала е разпределенa между дребни акционери.